Flytten till Nangilima

2012-02-09

Kategori:

Ok, ja då har jul, nyår och alla tillhörande helger passerat. Skrev ju i förra inlägget att vi skulle ta oss en funderare på hur vi vill ha det och hur vi ska göra i framtiden med hus och hem.

Vi har i allafall beslutat oss för att inte bygga villa Kalmar från Smålandsvillan. Anledningen är helt enkelt att vi vill kunna leva och inte bara bo i ett stort fint hus. Känns lite tråkigt att inte kunna bygga detta hus eftersom det kändes som hemma när vi kom in i det och att vi har fått fint bemötande och hjälp från de vi träffat på Smålandsvillan.

Istället har vi bestämt oss för att titta mer på ett hus från Västkuststugan. Finns som länk till höger (tradition 51c). Huset är betydligt mindre än det första huset, men vi har beslutat oss för att det gott och väl kommer att räcka till oss två. Med lite ändringar, ta bort vägg, flytta fönster, altandörrar tror vi att det kommer bli ett bra hus för oss.
Pratade igår med representant från Västkuststugan och han ska maila bilder på huset, samt att vi fick en adress dit vi kan åka och titta på ett hus och hur det kan se ut.
Självklart är man ju intresserad av hur tidsplanen ser ut och leveranstid o.dyl. Kommunen har 10v på sig att granska bygglovsansökan, när den blir godkänd skrivs avtal med husleverantören och det brukar ta ca 3-3,5 månader innan huset sen kan vara på plats. Efter detta vill de ha 2-2,5 månader på sig att göra färdigt alla snickerier invändigt. Beroende på när vi kan komma igång så skall vi väl förhoppningsvis ha ett nytt hus till nästa vinter.

Enligt nuvarande detaljplanen får vi bygga 45 + loft. Huset vi vill bygga är på 51,1 i byggnadsyta, alltså större än tillåtet. Har varit i kontakt med kommunen som sa att man har som mest beviljat avvikelse från detaljplanen med 14%, vårt hus avviker med 12% och den normala avvikelsen brukar vara 10%. Killen på kommunen tyckte absolut att vi skulle lägga in en bygglovsansökan och såg inget större hinder i att det var en avvikelse på ytan. Vi får förlita oss på våra fina grannar (blink, blink) så att de gokänner den grannförfrågan som kommer från kommunen så småningom.
Fick lite priser från kommunen, man skulle ju kunna tro att deras arbete finansieras av skattepengar, men man undrar ju vart våra skattepengar går när man ser de avgifter som tas ut i samband med nybyggnation. Bygglovsansökan 12.000:-
Avvikelseavgift 17.000:- (för att vi inte bygger enligt detaljplanen)
Nybyggnadskarta 8.000:-
Så i runda slängar kostar det bara att söka ca 40.000:-, bara att hoppas att det sitter någon på kommunen 40 timmar i veckan tills vårt ärende är klart.... (kunde inte låta bli att vara lite bitter). Vet och förstår att det inte är gratis att bygga hus.


Ja just det, detaljplanen (den nya som de jobbar med) har de inte kommit någon vart med. Vi väntar fortfarande på att kommunen skall komma överens med vår vägförening och beslut väntas inte tas i kommunfullmäktige förräns tidigast i slutet på andra kvartalet 2012.. sen kan det ju överklagas ytterligare ett par gånger till innan den inner laga kraft.

Nog om detta, inget är bestämt, beställt eller klubbat ännu, har bara forskat lite ytterligare om förutsättningar och annat. Har bara bytt lite spår de senaste månaderna som gått...

Det var allt för denna gången, hoppas att snart kunna komma med mer information, over and out for now.