Flytten till Nangilima

2013-02-18

Kategori:

 
...och brevet kom. Alla papper i sin ordning till husfirma och bank. Skönt. Tror att det värsta pappersbyråkratin är klar nu. De papper som man hanterar numera är fakturorna som börjar trilla in. Har koll på pengarna och för in alla poster i ett excel ark som räknar ut allt.
 
Markfirman har hållt på i en vecka och fixat med tomten. Efter några dagars grävande så märkte de att vi blir tvungna att spränga för att "lillstugan" ska få plats i nivå med bostadshuset. I fredags sprängde de loss en bergsknall och nu håller de på att frakta bort sprängsten. Sprängstenen kommer att användas till en stödmur för att kunna få bra plats med parkering och stötta upp ett "etage" mot vägen.
 
 
Står på den nya infarten och tittar ner där huset kommer att stå.
 
 
 
 
Bergsknallen som skall sprängas bort.
 
 
 
 
Så här ser det ut efter sprängningen.
 
 
 
IDAG KOM DET.........
 
 
 
Blir till att ta semester och hoppas på att solen skiner så att man kan sitta vid gamla huset och titta på hela dagen. Känns helt otroligt overkligt och svårt att greppa att det snart är dax... bara två månader...
 
Idag skule vi ha träffat mäklaren för att prata om försäljning av vår tomt som vi idag bor på. Det blev ett återbud i form av VAB från Anna, men hoppas att hon kan ha tid i slutet på veckan.
 
Denna veckan är det sjukt mycket jobb så det blir inte mycket samtal ringda på dagtid, får ta nya tag nästa vecka när det är en riktigt kort arbetsvecka för oss.
 
Vid "pennan"
-Morgan :-)
 
 
 
 
 
 
 
 

2013-02-08

Kategori:

 
Inget är som väntans tider...... kollar brevlådan x flera idag. Väntar på papper från husfirman som skickades därifrån igår. Detta ska sen scannas och mailas till banken, sen skickar Björn på banken iväg spärrförbindelsen till Västkuststugan. När detta är klart kan de börja tillverka huset i fabriken. Då är det mindre än 14 veckor innan huset kommer till oss.
 
Markfirman var här med en grävskopa i förrgår. Vädret ställde till det och de kunde inte börja denna veckan, men kommer på måndag och drar igång grävskopan på allvar. På måndag kommer även Nacka utstakning och skall markera var husen skall stå.
 
 
Leverans av grävskopan.
 
 
 
Så här såg det ut förra veckan. Nu är kaninburen (lilla "huset" till höger i bild) borta.
 
 

2013-02-03

Kategori:

 
 
Jaha då var det ett tag sedan det skrevs något här på bloggen. Känslan är att det inte har hänt så mycket men när man börjar fundera på vad som hänt den senaste månaden är det en hel del.
 
Efter tekniska samrådet var det ju lite papper som skulle fixas, kommunen ville ha en konstruktionsritning på grund/hus där hur det ska fästas i plattan på marken. De efterfrågade även ett intyg på att vi hade en försäkring och färdigställandeskydd. Detta fanns med i entreprenadkontraktet som vi har med västhuststugan men detta räckte inte. Vårt hus uppfyllde inte heller kraven på tillgänglighet eftersom vi ska bo i det permanent. Detta innnebär att det måste finnas utrymme för att vara handikappad. Vi fick då flytta badrumsväggen 20cm för att kunna komma in med en rullstol. Detta medförde att en takbalk var tvungen att flyttas så att köket blev lite mindre. Inget som kommer störa som tur är.
Den långa följetången i all byrokrati med kommunen var energideklarationen. En uträkning som visar hur energieffektivt huset är och hur mycket energi som går åt att värma upp huset. Kommunen godtog inte de första beräkningarna gjorda på en elpanna då värdet lågt för högt. Vi bestämde oss då för att välja Nordenberedaren som är ett energieffektivare val (något dyrare förståss). Efter detta blev vi inte heller godkända.... Förklaras bör att det är mycket svårare att få ett litet hus energieffektivt än om man har ett större hus. Helen på Västkuststugan fick ringa till vår handläggare på Nacka kommun och förklara detta för honom. Om vårt hus hade varit ca 80kvm hade det klarat kravet och gjort av med mer energi än vad vårt "lilla" hus kommer att göra för att bli varmt. Med en kommentar i startbeskedet att vi inte uppfyller energikraven fick vi så GODKÄNT, tack Helen och Peter. 
 
Nu väntar vi på banken som skall göra klart en spärrförbindelse (som begränsar summan som västkuststugan kan ta ut från vårt lån) som vi sen skall skicka till husfirman. Först när denna är klar kan de börja bygga på huset i fabriken och då har de 14 veckor på sig att leverera huset hit. Detta skulle innebära att vi kan ha huset här senast slutet på april månad.
 
Pelle på markfirman ringde förra veckan och meddelade att de kan komma nästa vecka och börja med markarbetet. Tur att vi gjort färdigt och röjt det mesta innan snön kom. I detta nu håller den sista kaninburen på att stryka med.
 
Nog händer det saker, men man vill att allt ska gå mycket snabbare. Än så länge ser man ju inget konkret förutom ritningar och kontrakt.
 
Återkommer med mer info och bilder så snart det börjar hända saker på tomten.