Flytten till Nangilima

2012-12-13

Kategori:

 
Nu har det kommit en halv meter snö som ligger på tomterna här hemma i Nangiala och kallt har det blivit, så nu ska det bli skönt att få det nya huset till nästa vinter så vi slipper elda så mycket som vi gör idag.
 
Efter semesterresan till Tyskland blev Morgan magsjuk och Stefan fick gå på möte med kommunen själv. Det tekniska samrådet som det kallas blev inget angenämt möte precis. Bygglovet är beviljat, men nu vill de att vi ska rita om planlösningen och göra badrummet större då vi har för avsikt att bo i huset permanent. Då måste det nämligen uppfylla krav på tillgänglighet vilket innebär att det måste vara "handikapanpassat" redan från nybyggnation. Detta innebär att vi måste flytta väggen i badrummet 20cm för att man skall komma in med en rullstol och kuna gå på toaletten.
En ytterligare sak är att då vi har för avsikt att bo i huset permanent så måste det uppfylla vissa energikrav som ställs på nybyggda villor. Just nu jobbar husfirman på och räknar på hur det kommer att se ut och vi hoppas på bra siffror och att vi kan komma överens med kommunen. Blir det boväggen direkt så får vi bygga huset och sen sälja detta gamla hus och ställa oss i bostadskö till lgh och använda huset som sommarbostad.
 
Nästa vecka är det dax för ytterligare ett möte med kommunen, skall till miljöenheten och träffa handläggare och markfirman för att gå igenom ansökan om enskilt avlopp. Får se hur detta mötet går.
 
Ger ingen eloge till kommunen än så länge (mest byrokrati och paragrafryttande tjänstemän vi kommit i kontakt med än så länge). Däremot eloge till banken där allt bara flyter på och aldrig är problem (Swedbank Saltsjö-Boo) och till Peter på Västkuststugan som står ut med alla mail och samtal och fixar.
 
Helt ärligt så känns det jävligt hopplöst att komma överens med kommunen, håller tummarna och får hoppas på det bästa.
 

2012-12-02

Kategori:

 
Som ni ser på tidigare inlägg är nu bygglovet beviljat. Trots detta är de tinte bara att sätta fart, ett möte med kommunen och kontrollansvarig måste till för att kommunen sen skall ta ställning till om allt är ok (byrokrati på hög nivå). Efter detta ger de oss ett datum som vi får sätta igång med mark och annat som behövs.  
 
Har haft markfirman här igen som har kollat på tomten, låter som om det inte kommer att vara något problem alls för dem. Hoppas bara att det inte blir en iskall vinter med djup tjäle. De ska ha 2-3 veckor på sig att göra tomten och gjuta grunden, sen ska det vara klart för huset att komma hit.
 
Har varit på Västkuststugan och gjort TOLO (slutgiltig order) på huset. Endast ett par saker som skall kompletteras när det gäller den. Prel. leveransdatum för huset är i mittet/slutet på mars. Sen ska hantverkarna ha ca 10-12 veckor på sig att göra klart allt. Som det ser ut nu blir det inflyttning före midsommar :-)) 
 
Fortfarande återstår några val att göras inför leverans. Kakel och klinker måste väljas till badrum, hall och kök. Tror att vi i allafall har en idé om hur det skall se ut rent färgmässigt, men sen är det ju detaljerna kvar.
 
Skickar även in ansökan om avlopp idag så att det skall vara klart tills byggstart. Har fått en massa tel nr til hantverkare som vi skall ta in offerter från för att färdigställa invändigt när huset levererats. Har i leveransbeskrivningen även beställt altandäck, lika bra att få det gjort på en ¨gång... blir ca 80kvm altan!! :-)
 
Nu lite välförtjänt ledighet, sen nya tag efter den med möte igen med banken och åka och kolla på badrum och kakel.  
 
Hoppas återkomma snarast för mer info!